Blog

Welk flosdraad moet ik kiezen?

Welk flosdraad moet ik kiezen?

We horen en lezen het overal, flossen is goed voor uw gebit. Maar waarom is flossen zo belangrijk? En hoe kiest u de goede flosdraad als er zoveel te kiezen is? In deze blog leggen we u uit waarom flosdraad zo belangrijk is en hoe u de juiste flosdraad kiest. 

 

Waarom is flossen zo belangrijk?

Twee keer per dag uw tanden poetsen is helaas niet genoeg om uw gebit gezond te houden. Met een tandenborstel kunt u niet goed tussen uw tanden komen. Flosdraad helpt u om tandplak weg te halen op onbereikbare plekken. Tandplak is een wit laagje op uw tanden wat bestaat uit bacteriën, etensresten en speeksel. Als het te lang blijft zitten, kan het gaatjes veroorzaken en kan de plak gaan verkalken. In het laatste geval is er sprake van tandsteen. Tandsteen kunt u niet zelf weghalen, hiervoor moet u een bezoek brengen aan de tandarts of mondhygiënist. Niet alleen flossen kan helpen om tandsteen te voorkomen. Lees hier wat u nog meer kunt doen om tandsteen te voorkomen.

 

Welke soorten flosdraad zijn er?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het type draad wat voor u werkt, afhankelijk is van uw gebit. Extra dik flosdraad zal alleen goed werken als u grote tussenruimtes heeft tussen uw tanden. Als uw tanden dicht op elkaar staan zal extra dik flosdraad uw tandvlees alleen maar beschadigen. Gebruikt u te dun flosdraad? Dan zullen er altijd restjes tandplak blijven zitten.

 

Naast dik en dun, bestaat er ook draad met een waslaagje. Dit waslaagje helpt te voorkomen dat het draad in uw tandvlees snijdt. Ook is flosdraad met een waslaagje soepeler en neemt het meer plak mee tijdens het flossen. Doordat het draad heel flexibel is, kunt u op veel meer moeilijk bereikbare plekken komen dan met draad zonder waslaag. Twijfelt u over uw keuze? De tandarts en mondhygiënist staan voor u klaar om u een handje te helpen bij het aanschaffen van flosdraad. 

 

Moeite met flossen?

Heeft u moeite met het flossen met draad? Dan zijn er alternatieven die het flossen vergemakkelijken. Een van deze alternatieven is het flos boogje. Bij het flossen is de juiste beweging het belangrijkst. Een flos boogje is een houder met daarin de draad. Deze houder helpt u om de juist beweging te maken. Zo weet u zeker dat u alle tandplak weghaalt tijdens het flossen. 

U kunt er ook voor kiezen om een brugnaald te gebruiken. Zeker wanneer u implantaten heeft, kan een brugnaald het flossen makkelijk maken. Een brugnaald is een naald met een groot oog om het flosdraad doorheen te halen. Deze naald maakt het makkelijk om de draad tussen uw implantaat of brug door te halen. 

 

Tot slot, kunt u ook gebruik maken van superfloss. Dit is een stuk flosdraad met een verdikking in het midden. Doordat de uiteinden dunner zijn, is de flosdraad makkelijker aan te brengen tussen de tanden. Als u deze hulpmiddelen gebruikt is het wel belangrijk om het goed te doen. Verkeerd gebruik kan uw tanden en tandvlees beschadigen. Als u twijfelt kunt u altijd bij uw tandarts navragen of u de brugnaald en superfloss goed gebruikt.

 

Andere manieren om te flossen

U kunt ook op andere manieren flossen dan met flosdraad. Elektrische waterflossers zijn erg populair maar ook veel mensen maken gebruik van ragers. Er is geen beste manier van flossen. Welke manier goed werkt, verschilt per gebit. Uw tandarts kan u adviseren over welke manier van flossen het beste is voor uw gebit. Schroom daarom niet om contact op te nemen als u vragen heeft. 

 

Heeft u vragen over flosdraad of wilt u een afspraak maken?

Heeft u vragen over mondhygiëne? Of wilt u een afspraak maken bij een van onze tandartsen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, door te bellen naar 076 - 532 49 60 of een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Focus woord: flosdraad

Meta: Het kiezen van de juiste flosdraad kan ingewikkeld zijn. In deze blog geven we u meer informatie over flossen en het kiezen van flosdraad!

Tags: mondhygiëne, tandplak, tandsteen, flossen, flosdraad, poetsen, ragen, stoken, tandenstoker, bacteriën, gaatjes

Informatie

Uw tandarts in Breda:  
Mondzorg Tridenzo
Vijfhagen 43, 4812 XT Breda
076 - 532 49 60
 
Openingstijden:
Maandag:    08:00 -17:00 uur en 17:30 - 20:30 uur
 
Bij onze ingang zijn 6 gratis parkeerplaatsen.
De praktijk is rolstoel toegankelijk.

We zijn aangesloten bij

Tridenzo footer logo
Nvoi implatoloog